Formăm Viitorul! și povestea merge mai departe!

ianuarie 28, 2025

Formăm Viitorul! și povestea merge mai departe!

Fiecare copil are dreptul la educație, dar nu toți copiii pornesc în viață cu șanse egale. Proiectul Formăm Viitorul!, desfășurat de Fundația YANA împreună cu cei doi parteneri din proiect: Fundația Sfântul Ioan Calabria și Asociația Favor, s-a axat pe această nevoie de a-i ajuta și de a-i susține pe copiii și tinerii din familii defavorizate, aflați în situații de risc.

Timp de mai bine de doi ani și jumătate, din noiembire 2020 până în iunie 2023, proiectul a venit cu activități diverse, pentru mai multe grupuri țintă, care au avut ca scop susținerea și creșterea gradului de incluziune socială a acestor categorii vulnerabile.

Astfel, 400 de copii din cele 6 centre de zi ale celor 3 fundații au beneficiat de ajutor la teme, asistență psihologică și o masă caldă zilnic. În plus, activitățile sportive au promovat în rândul acestora spiritul de echipă, iar atelierele de creație au stimulat imaginația și abilitățile artistice. Deoarece sarcinile timpurii sunt o reală problemă în familiile defavorizate, adolescenții din centrele de zi au participat la ateliere de educație pentru sănătate sexuală. Utilizarea computerului și siguranța pe internet au fost și ele abordate în woksopuri dedicate. Toate aceste activități au avut ca scop final diminuarea ratei abandonului școlar, care limitează orizontul profesional și social al acestor copii, condamnându-i la o viață plină de privațiuni.

Proiectul a adus activități utile și pentru 1002 de copiii care învață în cele 9 școli din cele 5 comunități incluse în proiect. Activitatea „Școala prietenoasă”, organizată de specialiștii noștri, i-a ajutat pe copii să înțeleagă și să accepte diferențele dintre oameni, încurajându-i să-și imagineze cum ar fi școala dacă fiecare s-ar strădui să o facă mai prietenoasă.  „Biblioteca vie” a fost o altă activitate interesantă prin care copiii au fost expuși la experiența de viață și profesională a unor oameni care i-au încurajat, demonstrându-le prin exemplul propriei reușite că, indiferent de situațiile și greutățile prin care trec, cu muncă, dedicare și perseverență își pot construi un drum propriu. La rândul lor, 132 de cadre didactice din aceste școli au participat la sesiuni de formare, diseminare a informațiilor și coaching, cu accent pe metodele de educație non-formală, prin care au învățat să facă orele mai incluzive și mai atractive pentru elevi. Tot în vederea susținerii actului educațional și a ancorării în metode moderne de predare, școlile din proiect au fost dotate cu table inteligente și ochelari VR. Susținerea tinerilor continuă și pe parcursul învățământului liceal și profesional, peste 40 de tineri fiind sprijiniți anual cu burse școlare.

Recunoscând rolul esențial al familiei în susținerea școlară a copiilor, inițiatorii proiectului au implicat în activități de educație parentală și financiară peste 350 de părinți. Totodată, Formăm Viitorul! a adaptat contextului local un concept elvețian, denumit Femme/Homme Tisch, care presupune organizarea de întâlniri în grupuri mici de părinți, indiferent de condiție socială, etnie sau religie, unde se discută pe diverse teme de interes. Aceștia descoperă că se confruntă cu probleme similare și, ghidați de un specialist din fundații, se unesc și caută împreună cele mai bune soluții. Pe lângă resursele și ideile pe care le aplică mai apoi în interacțiunea cu copiii lor, părinții ajung să se deschidă unii față de alții, dând viață astfel unui spirit al comunității, atât de necesar.

Urmând același fir, ambiția proiectului a fost să promoveze la nivel local o abordare comunitară incluzivă. A luat naștere astfel rețeaua „Formăm Viitorul!”, o structură cu rol consultativ, urmărind cooperarea între actorii comunitari – părinți, reperezentanți ai școlilor, ai autorităților locale, asistenți sociali, reprezentanți ai ONG-urilor – cu scopul abordării integrate a problemelor cu care se confruntă familiile vulnerabile și al găsirii de soluții mai bune împreună.

În privința sustenabilității, promotorii proiectului „Formăm Viitorul!” și-au propus să continue mare parte din activități și după încheierea acestuia. Astfel, 300 de copii din cele 6 centre de zi beneficiază în continare de sprijin la teme, consiliere psihologică, ateliere de creație, jocuri și activități recreative, activități sportive și, nu în ultimul rând, de o masă caldă zilnic. Totodată, continuă programul de spijinire a tinerilor, care pleacă din centrele de zi, pe parcursul studiilor liceale și profesionale cu burse școlare. În privința programului de educație parentală Femme/ Homme Tisch, de acesta beneficiază în continuare, anual, un număr de peste 350 de părinți din cele 5 comunități care au fost prinse în proiect. În privința cadrelor didactice care au primit training și coachig pe perioada proiectului, colaborarea cu acestea continuă în activități de educație non-formală, pe care specialiștii din cele 3 fundații partenere le organizează în centrele de zi, pentru copiii beneficiari și copiii din școlile partenere din proiect, împreună: ateliere de creație, ateliere de teatru, activități de ecologizare în comunități, păstrând astfel și un ochi atent pe incluziune.

Sustenabilitatea proiectului este asigurată și prin continuarea colaborării între părinți, organizațiile partenere, autoritățile publice și unitățile de învățământ, adică prin menținerea vie a rețelei „Formăm Viitorul!”, care continuă să discute, căutând împreună soluții la problemele întâmpinate. Promotorii proiectului sunt convinși că e nevoie de timp pentru a rezolva toate problemele, dar în egală măsură știu să aprecieze la justă valoare implicarea colegială și participativă pe care au câștigat-o lucrând împreună pe parcursul acestui proiect, implicare ce fructifică în continuare idei și inițiative pentru viitoare proiecte.